Hívjon minket! +36 70 360 01 58
E-mail: hirosfoldmero@gmail.com

Bemutatkozás

 

Földmérés

 

A földmérés nem új keletű dolog, már az ókorban is alkalmazták ezt az eljárást. A nagy volumenű építkezések, az öntözőrendszerek kialakítása, a piramisok építésének heroikus munkái nem valósulhattak volna meg a földmérés nélkül.

A földmérés, vagyis a geodézia, nem más, mint a helymeghatározás tudománya, ami a felszín és a felszínen lévő természetes és mesterséges tereprészletek helyének és méretének meghatározásával foglalkozik, valamint megjelöli, azaz kitűzi az adott terveken szereplő létesítmények irányadó, úgynevezett jellemző pontjait. A szakma különbséget tesz a gyakorlati geodézia és a földmérés között. Az előbbi inkább ipari tevékenység, míg az utóbbi kataszterhez, ingatlan-nyilvántartáshoz kapcsolódó tevékenység.

 
A földmérés főbb tevékenyégi körei:
 • Helymeghatározás: a felmérendő pontok pontos és egyértelmű meghatározása
 • Abszolút helymeghatározás: földrajzi koordináták használata a helymeghatározáshoz
 • Szögmérés
 • Távolságmérés
 • Hosszmérés
 • Szintmérés
 • Területszámítás

A technika fejlődésével persze a földmérés is lépést tartott, ma már csúcstechnológiai eszközök állnak a geodéták rendelkezésére, de persze az alapelv ugyanaz maradt: pontosan kijelölni az adott terület sarokpontjait és ennek mentén elvégezni a számításokat. A földmérési feladatok elvégzése annyira szakspecifikus, hogy hozzáértő segítséget kíván. Cégünk a legmodernebb berendezésekkel és magas fokú szakirányú tudással rendelkezik, több éves tapasztalattal a háta mögött, számtalan referenciával és sok megelégedett ügyféllel, hiszen számunkra az a legfontosabb, hogy megrendelőink minden kérését teljesíteni tudjuk, és teljes megelégedettséggel váljunk el az adott feladat elvégzése után.

 

Kataszteri munkák

 

A kataszteri munkák gyűjtőfogalma alá tartoznak a nem ipari mérető. elsősorban „lakossági” földmérési feladatok elvégzése. Ezek nélkülözhetetlenek, különböző épületek, házak, társasházak építéséhez és kivitelezéséhez, hiszen törvényi szabályozás vonatkozik rájuk. Tehát a kataszteri munkák alapja szintén a mérés és a pontosság.

 
A kataszteri munkák sorába tartoznak a következő feladatkörök:
 • Kitűzési vázrajz készítés
 • Telekmegosztási vázrajz készítés
 • Szolgalmi jog bejegyzéséhez szolgáló vázrajz készítés
 • Épületbontási vázrajz készítés
 • Telekösszevonási vázrajz készítés
 • Épületfeltüntetési vázrajz készítés
 • Kisajátítási eljárásokhoz szükséges vázrajz készítése

Ezek a feladatok is a geodézia részét képezik, annak alágai. Nem ipari jellegű kisebb építkezések megkezdéséhez nélkülözhetetlen feladatok, hiszen a pontosság mindennek az alapja, ha építkezésről beszélünk. A kívánt épület helyét pontosan meg kell határozni, sőt mi több már az építési telek határait is érdemes lepontosítani, a későbbi telekviták elkerülése végett. A telekmegosztás is létező fogalom, ennek pontos kijelöléséhez elengedhetetlen a geodéták mérései, számításai. A tévedés lehetősége gyakorlatilag kizárt, hiszen az adott mérőpontok melletti mérés és számítás pontosságát korszerű műszerek és profi szakemberek segítik. Az épületbontáshoz is szükséges a megfelelő vázrajz elkészítése, mely szintén nagyon nagy pontosságot igényel. A kisajátítás egy speciális folyamat, melynek során egyáltalán nem mindegy, hogy a kisajátítandó terület mekkora, hol húzódnak a pontos határai. Ennek felméréséhez is pontos adatok szükségesek. Cégünk vállalja ezeknek a feladatoknak az elvégzését az előírások legpontosabb betartásával a lehető legnagyobb precizitással és gördülékenységgel.

 

Mérnökgeodéziai munkák

 

A mérnökgeodéziai munkák, vagy ipari geodézia munkák nagyobb volumenű tevékenységek. Az építőipar elengedhetetlen segédje, alapja a mérnökgeodéziai munkák elvégzése, legyen szó útépítésről, mélyalapozásról vagy szerkezetépítésről.

 
Főbb feladatkörei:
 • Beruházási alaptérképek
 • Tervezési térképek
 • Közmű térképek készítése
 • Digitális domborzatmodell elkészítése
 • Minősítő mérések és földtömegszámítások elvégzése

A geodézia esetében nem lehet eleget hangsúlyozni a pontosság, a pontos mérések és pontos számítások fontosságát. Ez a mérnökgeodéziai munkák esetében, ha lehet még hatványozottabban van jelen, hiszen az építési munkálatok kiterjedtebbek, nagyobb méretűek és sokszor szinkronba állítottak, a munkafolyamatok párhuzamosan, de egymásra épülve zajlanak. Két szakaszra lehet bontani a mérnökgeodéziai munkák folyamatát: tervezési szakasz és kivitelezési szakasz. Az előbbi során a geodéziai munkák előkészítése, az adatgyűjtés a helyszíni mérések a legfontosabb tevékenységek, míg a kivitelezési időszakban pedig el kell végezni az adott létesítmény helyszíni, vízszintes és magassági kitűzését. Továbbá építés közben folyamatosan kell vízszintes és magassági ellenőrző méréseket végezni, majd a projekt befejezése után végső méréseket kell készíteni és dokumentálni. És ekkor kerül sor talán a legfontosabb záróakkordra: az építményt a kivitelezési tervnek megfelelően ellenőrizni kell.

Nagyon sokrétű és komplex feladatkör, mely szintén hatalmas szaktudást, eszközparkot és hozzáértést kíván. Cégünk ezek birtokában bátran meri ajánlani saját magát, forduljon hozzánk bizalommal, mi a mérnökgeodéziai munkák elvégzésében is állunk rendelkezésére.